Søk

Dobbeltfeiring

Av Delina og Aqsa


I dag dro vi til en til en arkeologisk utgraving som heter Hojas Jaboncillo. Den ligger høyt oppe i åsen over Portoviejo. Det var en varm tur i motbakke, men fra toppen var det flott utsikt.


I åssiden har de funnet rester etter urbefolkningen som bodde der for rundt 1500 år siden. Eksempelvis hadde de funnet fragmenta ceramica, som høres fint ut på spansk, men rett og slett betyr støvete potteskår. Det stod også en Y-formet stol på toppen, som antagelig var et slags høvdingsete. Harald kalte det en kongestol, og mente at den passet godt til han.


Tenk deg at samfunnet var organisert sånn at kvinner og menn var likestilt og hadde like mye makt for så lenge siden. En rekonstruksjon av en kvinne, som har hånden på skallen til en Jaguar, en øredobb i metall og et Spondylus skjell rundt halsen, tyder på at hun har hatt stor makt. Man antar at dette samfunnet gikk under da de spanske erobrerne kom på 1500-tallet.


Portoviejo ble rammet av jordskjelv i 2016, og mange bygninger er fortsatt ubrukelige, men ny brannstasjon har de fått, og der var vi også på omvisning med vennskapsklassen vår. Vi fikk se hvordan brannstasjonen fungerte, og hva slags utstyr de hadde. De var tydeligvis stolte av den.


Før vi tok farvel for å starte reisen til Mindo, ble Andreas ropt frem. Rektoren og en av lærerne på skolen til vennskapsklassen holdt flotte taler for han. De takket for arbeidet vi har gjort, og for langt og godt samarbeid, og så fikk han en flaske vin.


Det er en lang reise fra Portoviejo til Mindo, åtte timer med noen innlagte tisse- og spise-pauser. Nøyaktig klokken fem, som er midnatt i Norge, sang alle bursdagssangen. Beate, moren til Maja, fyller nemlig 50 år 10.juni. Gratulerer med dagen! Vi tror vi satt i gang feiringen først. Hun fikk også en liten vinflaske som gave.


Det regnet og var stupmørkt da vi kom frem til Mindo. Mange var trøtte, men alle gleder seg til i morgen!