Søk

Foredrag, fengsel og fotball

Av Peter og Linus


I dag startet dagen med en grytidlig frokost. Eggerøre og brød som vanlig. Vi satte oss raskt på bussene og kjørte av sted. I dag var målet Cruz Del Norte High School, hvor vi skulle møte vennskapsklassen.

Etter en 20 minutters kjøretur kom vi fram til en port med to strenge vakter, som krevde at vi måtte bruke munnbind. Men straks de åpnet porten var det annerledes enn vi hadde forestilt oss. Innenfor var det fargerikt, god stemning og mange nysgjerrige barn. Vi ble møtt av rektoren, som ga oss en omvisning på skoleområdet. De hadde ikke bare basketballbane og fotballbane, men også volleyball og tennisbane!


Omvisningen var hyggelig og vi så klasserom med artige navn, som «Einstein» og «Platon». Endelig fikk vi møte vennskapsklassen som hadde presentasjonene sine om Ecuador klare. Vi ble presentert for naturen, kulturen, og ulike sporter og aktiviteter man kan drive med i Ecuador. Så var det vår tur. Vi presenterte selvfølgelig Norge på spansk! Det gikk veldig bra.

Mange lo da det ble fortalt at Norge slo Brazil i fotball, som en del av høydepunktene i norsk historie. Og da de som presenterte norsk politikk viste bilder fra Halden fengsel, og spurte publikum om hvor mye de trodde det kostet for et rom på dette hotellet, var overraskelsen stor da de fikk vite at det er gratis fordi det er et fengsel. Selv om forklaringen var god, at Norge har en human politikk på området, var den kanskje uforståelig, tatt i betraktning at fengslene i Ecuador er overfylte og blir drevet av gjenger som setter fangene i en enda verre posisjon. Ellers var det mange som gynget i stolene og sang med da det ble spilt norske hits av A-ha, Kygo og Madcon.


Foredragene fra elevene fra to land tok to timer, og etter det fikk vi brus og pølse, som vi virkelig trengte. Noen hadde lyst til å spille basketball med de andre elevene på skolen, og andre koste seg på tennisbanen. Programmet var tett, og like etter ble vi bedt om å ta på treningstøy, fordi det var tid for den berømte fotballkampen mellom solidaritetsklassen og vennskapsklassen.


Jentene startet, og de spilte veldig bra. Litt overaskende vant de kampen 1-0! Så var det gutta i 10C sin tur. «Vi blir knust, for faen», sa Mikkel, men etter noen minutters spill ble kampen stoppet, fordi de hadde toppet laget med de beste spillerne på skolen. Det skulle være Solidaritetsklassen mot vennskapsklassen. Med nytt lag, og etter intens kamp, ble det til slutt uavgjort, 1-1. Dette er et historisk resultat, fordi det gjør dette til den FØRSTE solidaritetsklassen som ikke har tapt mot guttelaget fra Ecuador.


Etter kampen var alle svette og slitne, og da fikk vi høre at vi skulle på stranda og ta ett bad i sjøen utbrøt Linus «akkurat det vi trengte». Vi hadde det gøy i bølgene, men endte opp for langt fra gruppen, som gjorde at vi ble bedt om å komme inn på land igjen. Vi fikk også gode samtaler med vennskapsklassen, hvor blant annet Sasha lærte dem hvordan man sier forskjellig banneord på norsk.


På stranda ble vi bedt opp til dans av de Ecuadorianske vennene våre. Det ble god stemning og varme vibber. Etter en stund sa MAPA’ene våre at vi måtte gå tilbake til bussene. Noah satt på god musikk og holdt stemningen oppe. Og dansen var ikke slutt, for etter middag kom vennskapsklassen på besøk. Nytt danseparty!


God natt. Vi skal tidlig opp i morgen også!